Maak samen met de maan een kracht van je menstruatie

Het viel mij op dat ik telkens tijdens volle maan menstrueerden. Maar wat had dit te betekenen? Ik geloof heilig dat de maan invloed heeft op ons gedrag. Net zoals de maan invloed heeft op de zee, de stand en hoogte van water. De meeste baby’s worden geboren met volle maan, zij leven tenslotte negen maanden in water. Wij bestaan voor 80% uit water, voor de hand liggend dat de maan dan ook iets met ons doet en ons gedrag. Toch?

Volgens de astrologie wordt de maan ook wel in verband gebracht met groei op gebied van liefde en spiritualiteit. Er wordt gesproken over hoe de stand van de zon, maan en planeten invloed hebben op onze emoties en hoe wij deze ervaren in intieme relaties. De zon is verbonden met de mannelijke energie en de maan met de vrouwelijk. Zo zijn beide energieën in balans en spreken we van het yin en yang principe.

Het kan dus geen toeval zijn dat wij vrouwen verbonden zijn met de maan. De maan heeft een cyclus van ongeveer 29,5 dagen, de meeste vrouwen ook. Bij de vrouw is de cyclus op te splitsen in vier fases, bij de maan ook. Er zijn zelfs wetenschappelijke artikelen aan te wijden waarin dit met een grote populatie vrouwen is onderzocht.

Ik slik al jaren geen anticonceptie en heb aardig mijn gedrag in kaart kunnen brengen gedurende de cyclus van de maand. De dagen voor mijn ovulatie, de week voor mijn menstruatie waar ik verander in iets waarvan ik zelf niet echt blij word, en de overige weken. Ik voel precies wanneer wat gaande is. Niet altijd, maar daar heb je ook leuke applicaties voor zoals Maya en Eve, die precies vertellen wanneer er weer een nieuwe fase in de cyclus aanbreekt.

Twee maancyclussen
Maar wist jij dat er verschillende soorten menstruatiecyclussen zijn die verboden aan de maan? Er zijn dus twee; de rode- en witte maancyclus. Bij de rode start je menstruatie rond de volle maan en je ovulatie op de nieuwe maan. Bij de witte cyclus omgekeerd, ovulatie op de volle maan en menstruatie op de nieuwe maan.

Zo hebben beide cyclussen hun eigen potentie en energie. De witte cyclus staat voor vruchtbaarheid, geborgen- en zorgzaamheid en is vooral gericht op voortplanting. De rode staat voor kracht, heling en genezing. De rode cyclus staat toegeschreven aan vrouwen die hun energie steken in spirituele groei en innerlijke ontwikkeling in plaats van voorplanting.

Schommel je ertussenin? Dat betekent dat je bepaalde ervaringen en veranderingen ondergaat als vrouw. Als je meer in harmonie gaat leven met je natuurlijke cyclus zal het vanzelf op de maanfases gaan afstemmen. Dit betekent dus ook zonder anticonceptie.

Moon & Period Planner
Maar hoe pas je dit toe? Ik heb mijn eigen format uitgewerkt zodat jij er ook wat aan hebt. Ik heb de fases van de maan met de maanstanden zo weergegeven dat jij dit naast je eigen cyclus kan leggen en je menstruatie als een kracht kan zien in plaats van als een hinder.

Jill

Schrijven is voor mij een uitlaadklep. Waar ik onbesproken gevoelens kenbaar maak. Waar taboes worden doorbroken en ik met echtheid schrijf over mijn interpretatie van het moeder zijn en zoveel meer. Dit is een plek waar ik je meeneem in mijn verhalen. Verhalen over liefde. Verhalen over angst en onzekerheden. Verhalen over mijn weg naar een mentaal gezonder leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top