Kambó ceremonie

Het was een grijze maar vrij warme dag voor het tijd van het jaar toen ik aankwam bij het boshuisje van Juliette in de buurt van Apeldoorn. Het voelde als een warm welkom bij binnenkomst in haar woning dat kleuren had van de natuur met uitgestalde edelstenen, de geur van wierook en kalme muziek. Harley haar hond begroette mij vriendelijk met zijn gesnuffel in mijn gezicht terwijl ik plaatsnam op haar comfortabele bank. 

Ik voelde van binnen een onwijze stilte, de maandenlange mentale voorbereidingen waren nu op een hoogtepunt dat ik niet meer zenuwachtig was voor wat er komen ging.

Nadat wij wat thee hadden gedronken en wat hadden gepraat over onze levens begon Juul met een introductie van de ceremonie en startte daarna met een energetische scan met de Kuripe waarmee zij de Rapé later in mijn neus zou toedienen. 

Ik vond het bijzonder om deze scan letterlijk te voelen, deze energetische connectie tussen haar en mij werd opeens voelbaar terwijl ik meer dacht dat het symbolische insteek had doordat zij de Kuripe, het pijpje dat zijn tussen ons in van boven naar beneden liet zakken. 

Vervolgens sloot ik mijn ogen, blies zij het as, de Rapé in mijn neus. De rapé is een poeder gemaakt van een mix van heilige tabaksbladeren en kruiden. 

Hoewel iedereen er volgens Juul verschillend op reageert was het voor mij een aangename ervaring. Alsof ik langzaam door de grond zakte en verbond met moeder aarde. Ik wilde het in volle overgave omarmen, een versmelting van mij en alles om mij heen.

Ze vroeg mij te gaan liggen op het speciaal ingerichte plekje in haar woonkamer. Terwijl zij naast mij neerknielde en begon met een begeleidende meditatie in combinatie met een ademhalingsoefening begon ik geheel te trillen. Niet te trillen van de kou maar van wat het energetisch in mij losmaakte. Al mijn chakra’s vooral in het buik gebied begonnen heftig te vibreren. Ik was het tijdbesef kwijt, geen idee hoe lang ik daar heb gelegen maar op een bepaald punt kwam er opeens rust. Uit het niets leek er weer een immense kalmte te zijn en waren de hoge trillingen opgehouden. 

Het was tijd voor de volgende fase; de Kambo. Kambo is afscheiding van de huid van de grote groene boomkikker die leeft in de Amazone. Dit middel wordt al vele jaren gebruikt door inheemse stammen.

De Kambo wordt aangebracht op het lichaam door middel van lichte brandblaasjes op de huid. Het leek op een soort groot wierookstokje waarmee zij brandplekjes maakte in mijn boven arm. 

Terwijl zij de Kambo voorbereidde om in de gaatjes te leggen, kreeg ik het verzoek om 2 liter water weg te drinken. Ik vond dit een vrij intense opgave omdat ik na de Rapé echt geen behoefte had aan eten of drinken. Na ongeveer 1,5 liter in hoog tempo naar binnen te hebben gewerkt werd ik misselijk. Gelukkig was het voldoende om te starten.. 

Ik zette een intentie bij het aansteken van een kaars, dit was onderdeel van het ritueel.

Nadat zij de brandwondjes schoon had gemaakt, bracht zij eerst 1 bolletje aan om te kijken hoe ik zou reageren. Ik voelde mijn hart bonken terwijl er tegelijkertijd een warme gloed naar mijn hoofd trok dat langs mij nek langs mijn rug naar beneden ging. De volgende twee bolletjes werden toegevoegd aan de dots op mijn arm en toen begon het. Het eerste moment dacht ik ‘Waar ben ik aan begonnen’, ‘waarom moet ik altijd zulke dingen proberen’. Maar ik kon mijn gedachtes per direct verzetten en ombuigen naar een aanmoedigende zelf. Ik wilde dit zo graag, alles wat mij niet meer dient moest uit mijn systeem via deze weg.

Juul vulde na de eerste paar purges nog de twee laatste dots met Kambo. Het leek alsof ik naar een dieper niveau ging want elke purge na deze laatste dots voelde als een bizarre opluchting. Alsof ik echt steeds lichter werd, alsof ik dingen die niet van mij waren los kon laten en terug kon geven aan moederaarde. Tijdens dit hele proces was Juliette aanmoedigend en maakte zij muziek op verschillende instrumenten, dit maakte de ervaring nog mooier.

Toen dit proces aan een einde kwam ging ik liggen en maakte zij de wond schoon en dekte het af met dragon blood.

Enige tijd later bood zij mij Sananga aan. Sananga zijn oogdruppels gemaakt van een struik uit de Amazone en het ontkalkt het derde oog. Deze druppels prikte de eerste paar minuten hevig in mijn ogen daarna kwam er een soort rust in het hoofd, geen gedachtes.. helemaal niks. 

Het staat er om bekend dat het zorgt voor innerlijke rust en dat het helpt beter te kunnen “zien” op energetisch vlak. 

Als afsluiter hebben wij samen gegeten en deed Juul nog een dankbaarheid meditatie om de spirit van de kikker te bedanken. 

Ik kan dit iedereen aanraden die wat meer verdieping wil, het lichaam en de ziel wil reinigen. Voor mij was het ook een bevestiging van de rust in mijn innerlijke staat van zijn doordat ik elk obstakel in het proces kon omarmen en mij er volledig aan kon overgeven. 

Nieuwsgierig en benieuwd? Neem dan contact op met Juliette via haar Instagram.

Jill

Schrijven is voor mij een uitlaadklep. Waar ik onbesproken gevoelens kenbaar maak. Waar taboes worden doorbroken en ik met echtheid schrijf over mijn interpretatie van het moeder zijn en zoveel meer. Dit is een plek waar ik je meeneem in mijn verhalen. Verhalen over liefde. Verhalen over angst en onzekerheden. Verhalen over mijn weg naar een mentaal gezonder leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top